Menu

Kledingtips voor jouw sollicitatiegesprek

Welke kleding moet je aan tijdens een sollicitatiegesprek? De eerste indruk die je maakt is enorm belangrijk voor de rest van het gesprek. Daarom is het van belang dat je goed gekleed bent. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat jij je zelfverzekerder voelt, en daarmee vergroot je dan weer de kans op die leuke baan. Ben jij benieuwd hoe jij je het beste kunt kleden voor een sollicitatiegesprek? Wij geven jou onze tips!

Bestudeer de bedrijfscultuur
Bij Teamflex kun je voor veel verschillende opdrachtgevers aan de slag. Daarom geven wij als tip je in te lezen bij welke organisatie je aan de slag gaat. Welke kleding gepast is voor je volgende sollicitatiegesprek is afhankelijk van de functie en de organisatie. Een bedrijfscultuur bepaalt onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan, hoe er wordt gecommuniceerd, hoe beslissingen worden genomen en welke kleding men draagt. Onderzoek het bedrijf en bepaal met wat voor type organisatie jij te maken hebt. Soms is het lastig om te zien met wat voor bedrijf je te maken hebt. Vooral als je het bedrijf nog niet goed kent. Ga dan op onderzoek uit en bepaal met welk type organisatie je te maken hebt:

  • Bezoek de bedrijfswebsite en kijk bijvoorbeeld naar de lay-out van de site. Daarnaast kun je ook kijken naar de outfits die men draagt in de foto's.
  • Durf naar je eigen intuïtie te luisteren. Op basis van een (online)gesprek kun je zelf ook een eerste indruk vormen over de persoon en de organisatie.

Blijf dicht bij jezelf
Iedereen heeft outfits die geschikt zijn voor bepaalde situaties. Je hebt waarschijnlijk ook iets in je kast hangen dat prima door kan gaan voor een sollicitatie-outfit. Een simpele pullover of een mooie blazer staan bijvoorbeeld altijd goed boven een donkere spijkerbroek. Steeds meer organisaties versoepelen hun dresscode en vinden een spijkerbroek helemaal geen probleem. 
 
Wat je vooral niet moet doen is jezelf een nieuwe stijl aanmeten die helemaal niet bij je past. Draag je bijvoorbeeld altijd sneakers en ben je van plan om voor je sollicitatiegesprek hakken te dragen die je nog niet hebt ingelopen? Kies voor een middenweg en ga voor platte laarsjes. Zo krijg je geen last van je voeten maar maak je wel een professionele indruk. Hetzelfde geldt voor outfits: als je je niet comfortabel voelt in een pak of een jurk, probeer dan vooral op een andere manier hetzelfde resultaat te behalen. Een nette broek met een overhemd of blouse werken evengoed. 

Schoon, gestreken en fris
De missie van je kleding tijdens een sollicitatiegesprek is om je er representatief uit te laten zien. Je zorgt goed voor jezelf, hebt je zaken op orde en toont respect voor degene die tegenover je zit. Zorg dus dat alle kledingstukken die je draagt schoon en fris zijn.

Houd het simpel
De focus tijdens een sollicitatiegesprek moet liggen op je inhoud, niet op je uiterlijk. Ga liever voor simpel dan voor uitbundig. Hoewel we normaal gesproken fan zijn van uitgesproken items, kun je tijdens een sollicitatie beter kiezen voor neutrale items. Ga dus voor basic kleuren als grijs, kaki, blauw en wit.

Kleding die je niet moet dragen tijdens een sollicitatiegesprek

  • Ongestreken en gekreukelde kleding
  • De kleding is vies of kapot
  • Kleding dat niet past
  • Te informele kleding
  • Ongepaste accessoires: pet, grappige stropdas, headphones enz.
  • Kleding dat te veel huid laat zien
  • Slippers
  • Sportkleding

Mocht je meer informatie willen over jouw sollicitatiegesprek dan kun je altijd bellen met een Teamflex vestiging. De contactgegevens vind je hier.

Interesse in het volgen van een opleiding?

Neem contact op met de intercedenten van Teamflex in jouw omgeving!

Voordelen van Teamflex

Altijd zeker van een baan, meteen aan de slag
Opleidingen en trainingen in transport en logistiek
Je bepaalt zelf hoeveel uur je wil werken

Vergelijkbare vacatures

Gerelateerde artikelen

De meest gestelde sollicitatievragen
Solliciteren

De meest gestelde sollicitatievragen

Jij hebt je sollicitatiegesprek binnen, gefeliciteerd! Nu begint de voorbereiding. Het van te voren oefenen van sollicitatievragen helpt je om die vragen zelfverzekerd te beantwoorden. Maar wat zijn nou de meest gestelde sollicitatievragen?
10 tips voor jouw sollicitatiegesprek
Solliciteren

10 tips voor jouw sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Je wilt natuurlijk dat jouw sollicitatiegesprek goed verloopt. Hoe pak je dat aan? Met deze tips helpen we je op weg!