Menu

Hoe besteed jij jouw vakantiegeld?

  • Blogs
  • Hoe besteed jij jouw vakantiegeld?

In mei wordt het vakantiegeld weer uitbetaald. Kun jij ook niet wachten tot het op je rekening staat, zodat je meteen een vakantie kan boeken? Of gebruik je dit extraatje liever voor wat anders? In Nederland is vakantiegeld (ook wel geheten: vakantietoeslag of vakantiebijslag) over het algemeen vastgesteld op 8,33% van het bruto loon, zo ook bij Teamflex. Ook met een uitkering heb je recht op vakantiegeld. Dan is het meestal een vast bedrag. Hoe werkt het, en hoe kunt je er slim mee omgaan?

Jaarlijks of per maand?
Jongeren met een bijbaan en uitzendkrachten krijgen meestal iedere maand het vakantiegeld uitbetaald. Ook sommige werknemers kunnen ervoor kiezen het vakantiegeld eens per jaar te ontvangen. Zij gebruiken het bijvoorbeeld om te sparen. Voor wie het maandelijks ontvangt, is het geen extraatje meer, maar wordt het ‘gewoon’.
 
Vakantiegeld als je in de bijstand zit
Zit je in de bijstand? Dan zijn er twee dingen anders dan wanneer je werkt of een andere uitkering krijgt:

  • Er wordt 5% van je inkomen gespaard als vakantiegeld
  • Dit bedrag wordt meestal uitgekeerd in de maand juni, bij sommige gemeentes in de maand mei
  • Het verschilt per gemeente wanneer je precies je vakantiegeld op je rekening hebt staan.
  • De hoogte van je vakantiegeld kun je opvragen bij jouw gemeente.

Vakantiegeld als je een UWV-uitkering krijgt
Ontvang je een WW, WAO, WIA, WAZ, IOW of Wajong? Als je een uitkering krijgt (zoals hierboven genoemd), heb je recht op vakantietoeslag. Deze vakantietoeslag wordt eind mei aan je uitgekeerd. Dit gaat automatisch. Het bedrag dat je krijgt is 8% van je bruto uitkering. De netto-hoogte hangt af van de inhoudingen zoals loonheffing. Het exacte bedrag kun je vanaf 20 mei 2020 op een betaalspecificatie in Mijn UWV zien, of vind hier meer informatie over vakantiegeld bij een uitkering.

Welke leuke dingen kun jij van jouw vakantiegeld doen?

Vakantiegeld sparen
Hoewel de spaarrentes erg laag zijn, is je vakantiegeld op een spaarrekening zetten voor veel kandidaten een verstandige optie. Zo leg je een buffer aan, bijvoorbeeld voor als je auto of cv-ketel er plotseling mee ophoudt. Is voldoende geld sparen door het jaar heen lastig? Dan is het vakantiegeld een mooi bedrag om je financiële buffer aan te vullen.

Investeer in jezelf
Als je al lekker gespaard hebt en bijvoorbeeld een huurhuis hebt, kun je het geld ook in jezelf investeren. Door een online cursus of training te volgen die je altijd al had willen doen bijvoorbeeld. Of zelfs een hele opleiding. Je hoeft natuurlijk niet het hele bedrag op te maken, want het kan al zo simpel zijn als een stapel boeken over een bepaald onderwerp kopen en je daar helemaal in verdiepen.

Leg extra in voor je pensioen
Bij sommige pensioenregelingen kan dat. Je extra inleg wordt dan belegd op de beurs. Het voordeel boven ‘gewoon’ beleggen is dat je bij pensioenbeleggen belastingvoordeel hebt. De inleg is aftrekbaar en je betaalt geen vermogensbelasting over de beleggingen in je pensioenpot. Het nadeel van bijstorten is dat je het geld kwijt bent tot je met pensioen gaat.

Volg een cursus of opleiding
De beste investering is in jezelf! Daarmee verhoog je je levensvreugde en/of je verdiencapaciteit. En als je thuis werkt en niet langer elke dag moet reizen, heb je daar de komende weken waarschijnlijk tijd genoeg voor.

Investeer in jouw gezondheid
Een creatieve manier om jouw vakantiegeld te besteden is om jouw gezondheid te verbeteren. Het klinkt misschien voor de hand liggend om in je eigen gezondheid te investeren, maar uit recent onderzoek blijkt dat slechts een kwart van de Nederlanders gezond eet en dat 40% te dik is. 
 
Wat jouw gezondheid met jouw carrière te maken heeft?
Heel veel. Een goede gezondheid verhoogt namelijk jouw productiviteit en verlaagt de kans op ziektes. Naast de persoonlijke voordelen die een goede gezondheid met zich meebrengen heeft het ook een groot effect op wat jouw omgeving van jou vindt. 

Nieuwe elektronica kopen
Nu je zoveel tijd thuis doorbrengt, is een nieuwe televisie, spelcomputer of geluidinstallatie misschien wel een grote wens van jou (of je kinderen). Veel elektronicazaken hebben in de vakantiegeldperiode mooie aanbiedingen.

Vakantie vieren in je eigen tuin
In voorbereiding op de warme zomerse dagen in je eigen tuin, is een zwembad in de tuin, een nieuwe loungeset of barbecue / buitenkeuken ook een mooie bestemming voor je vakantiegeld. Zo koop je er toch een beetje ‘vakantiegevoel’ voor.

Interesse in het volgen van een opleiding?

Neem contact op met de intercedenten van Teamflex in jouw omgeving!

Voordelen van Teamflex

Altijd zeker van een baan, meteen aan de slag
Opleidingen en trainingen in transport en logistiek
Je bepaalt zelf hoeveel uur je wil werken

Vergelijkbare vacatures

Gerelateerde artikelen

Geen diploma? Dit zijn de jobs!
Blogs

Geen diploma? Dit zijn de jobs!

Veel organisaties kijken verder dan een diploma. Zij vinden de ervaring die je opdoet in de praktijk belangrijk. Daarnaast kijken zij of jij bepaalde vaardigheden hebt of fysiek werk kunt doen. Ook jouw persoonlijkheid en motivatie zijn belangrijk. Benieuwd in welke beroepen jij aan de slag kunt?
Doorgroeien op de werkvloer
Blogs

Doorgroeien op de werkvloer

Persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden zijn de belangrijkste drijfveren op de werkvloer. Alleen een goed salaris maakt niet langer gelukkig, je wilt blijven leren. Daarom geeft Teamflex je tips voor persoonlijke groei op de werkvloer!
Aan de slag via een uitzendbureau
Blogs

Aan de slag via een uitzendbureau

Heb je nog niet helder welk beroep je in de toekomst wilt uitoefenen? Of wil jij je nog niet binden aan een organisatie? Ga dan werken voor een uitzendbureau.
Hoe werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
Blogs

Hoe werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling

Zelfontplooiing, persoonlijke groei of persoonlijke ontwikkeling, jezelf ontwikkelen is erg belangrijk voor je privéleven en op de werkvloer. Hoe leer je jouw kwaliteiten nog beter benutten en hoe werk je aan je valkuilen?
Wat staat er op mijn loonstrook?
Blogs

Wat staat er op mijn loonstrook?

Of je nu via een directe werkgever werkt, of bij een uitzendbureau, je ontvangt altijd een loonstrook. Het bedrag onderaan de streep, wat je op je rekening gestort krijgt, is jouw nettoloon. Maar, wat wordt er nu allemaal ingehouden van je brutoloon? Teamflex legt het uit!
5 tips voor een goede eerste indruk met jouw CV!
Blogs

5 tips voor een goede eerste indruk met jouw CV!

In minder dan 5 minuten word je beoordeeld op je CV. Dat betekent dat je vanaf de eerste seconde al op moet vallen!