Als beroepschauffeurs ben je volgens de Europese regelgeving verplicht om iedere vijf jaar tenminste 35 uur nascholing te volgen. Deze verplichting geldt voor het beroepsmatig besturen van alle voertuigen waarvoor een rijbewijs C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E vereist is. Indien de chauffeur aan zijn nascholingsplicht heeft voldaan, komt er een zogeheten Code 95-vermelding op het rijbewijs. Deze wordt achter de voertuigcategorie geplaatst. De Code 95 vervangt het oude chauffeursdiploma en is vijf jaar geldig. 


De Europese Richtlijn die vaststelt wat de Code 95 inhoudt, geldt voor alle beroepschauffeurs uit de Europese Unie, maar ook voor beroepschauffeurs die in de Europese Unie werkzaam zijn. Er zijn uitzonderingen voor deze verplichting, zoals bijvoorbeeld voor chauffeurs van militair materieel of brandweerwagens. 


Nascholing 

Wil jij Code 95 behalen? Hiervoor dien je tenminste 7 uren te besteden aan een praktijkcursus. Voor de overige 28 uren kun je zelf een keuze maken uit ons aanbod van Code 95 (theorie)cursussen. STAN Opleidingen biedt verschillende code 95 cursussen aan. Deze cursussen worden op verschillende locaties door heel Nederland of in company georganiseerd. Meer informatie over Code 95 behalen? Neem contact op met ons. 

 

Code 95 behalen 

Nog geen Code 95 op je rijbewijs? Dan is het van belang eerst een basiskwalificatie te halen. Hiervoor moet je de volgende 3 theoretische vakken beheersen: 

Verkeer en techniek 

  • Administratie goederenvervoer of personenvervoer 
  • Cases administratie 

Daarnaast zijn 2 praktijktoetsen verplicht: 

  • Praktische toets C of D (vrachtauto of bus) 
  • Besloten terrein toets (vrachtauto of bus) 

Na het behalen van de basiskwalificatie, krijg je Code 95 achter je rijbewijs. Deze code is 5 jaar geldig. Hierna ga je het nascholingstraject in om de code te behouden. 

Ben je geïnteresseerd in de nascholing of het behalen van je Code 95? Neem dan contact op met ons! 

Website vormgeving en bouw door Zuurstof - Bureau voor marketing en communicatie